Valse hoop in coachland
Hoop doet leven, dat zal niemand ontkennen. Zeker als coach wil je waarschijnlijk eerder hoopvol dan cynisch in het leven staan, niet waar? Goed nieuws: de wetenschap staat aan jouw kant (en daar schrijf ik trouwens een heel hoofdstuk over in mijn nieuwe boek ‘Wat effectieve coaches anders doen’).
Maar let op: hoop kan ook tricky zijn!
Hoop als verdienmodel
Met hoop wordt héél veel geld verdiend! Vrijwel elke reclame verkoopt ons een stukje hoop – of het nu gaat om dat perfecte jurkje, die nieuwe auto of die strakke laptop.
Ook in coachland is ‘hoop’ big business. Helaas wordt er soms ook valse hoop verkocht. Vooral als het om manifesteren gaat, krijg ik soms wat jeuk. Vooral wanneer het doorslaat naar ‘magisch denken’ en men het heeft over ‘bestellingen doen bij het Universum’. Je kent ze wel: absurde claims rondom rijkdom, vruchtbaarheid en herstel van ernstige ziektes.
Begrijp me niet verkeerd: van mij mag iedereen manifesteren wat-ie wil. Ik wens je oprecht succes. Waar ik wél moeite mee heb, is de volgende dynamiek.
Charismatische goeroes en kwetsbare zoekers
Wat ik vaak zie gebeuren: een kwetsbaar, onzeker, soms zelfs beschadigd persoon iemand komt in de invloedssfeer van een charismatische manifestatie-goeroe terecht. Deze zoekende persoon betaalt dan forse bedragen voor een ‘Online Manifestation-Experience’, en natuurlijk nóg meer voor alle advanced levels.
Natuurlijk heeft die onzekere persoon niet de zelfde resultaten als de charismatische goeroe. En als dan zo’n onzeker persoon het aandurft om heel voorzichtig een beetje te klagen bij de goeroe, dan zegt deze: “Tsja, dat komt door je limiting beliefs en je scarcity mindset. Maar goed nieuws: binnenkort start mijn nieuwe cursus ‘Abundance Mindset to the Max!’ Echt iets voor jou!”
Herken je deze dynamiek?
Heeft positief denken dan helemaal geen zin?
Jawel, maar anders dan vaak gedacht. Gabrielle Oettingen, die haar carrière begon met onderzoek naar hoop, verwachtte aanvankelijk ook dat positief denken en visualiseren enorm behulpzaam zouden zijn. Maar haar resultaten lieten verrassend genoeg iets anders zien.
Zo vroeg ze vrouwen met overgewicht te fantaseren over succesvol afvallen. Wat bleek? Deze groep verloor juist mínder kilo’s dan de controlegroep, zowel op korte als lange termijn. En dat zag ze vaker gebeuren: bij werkzoekenden, singles op zoek naar liefde, en zelfs bij revaliderende patiënten.
Opvallend was wel dat hun bloeddruk daalde, een teken van ontspanning. Oettingens verklaring: als we alleen visualiseren, denkt ons brein blijkbaar: „We zijn er al! We kunnen in de relax-modus!”
Hoe kan het dan wél?
De truc zit hem in een gezonde balans tussen fantasie en realiteit. Oettingen ontdekte dat het toevoegen van stilstaan bij innerlijke obstakels cruciaal is. Denk hierbij aan onzekerheid, angst, uitstelgedrag en excuses. Door ook deze te benoemen en er vervolgens een actieplan voor te maken, kom je wél in beweging. Dit noemt ze ‘mental contrasting’.
WOOP: het recept voor effectieve hoop
Haar inzichten vatte Oettingen samen in het praktische acroniem WOOP:
- Wish: Wat wil je écht graag bereiken? Het maakt niet uit op welk vlak: Werk, Relaties, Gezondheid, Zelfontplooiing, etc.
- Outcome: Visualiseer jouw ideale haalbare uitkomst. Maak het levendig, betrek al je zintuigen erbij.
- Obstacles: Wat zijn jouw innerlijke obstakels? Je kent jezelf al een tijdje, dus wat komt er vaak tussen?
- Plan: Maak een concreet ‘als-dan-plan’: Als obstakel X zich voordoet, dan doe ik Y. En zie jezelf in deze situatie ook echt de stap zetten. Maak het wederom zo levendig mogelijk.
WOOP is eenvoudig en krachtig. De kunst hierbij is om je verbeeldingskracht echt even de ruimte te geven, vooral bij stap 2 en 4. Daarnaast is het geen eenmalige ‘magic trick’ maar eerder een goede gewoonte. Hoe vaker je het doet, des te makkelijker het zal gaan. Bovendien krijg je steeds helderder welke wensen voor jou wel en welke minder haalbaar zijn. En al doende zul je steeds betere keuzes maken en steeds slimmer met je beperkte tijd en energie omgaan!
Voor jou als coach geldt: hoe vertrouwder jij bent met WOOP, hoe beter je dit door kunt geven aan je coachées.
Waarom is WOOP niet bekender?
Eigenlijk gek dat WOOP niet wereldberoemd is, toch? Waarom dat zo is? Welnu volgens mij komt dit doordat WOOP gratis is! Er zit geen grote marketing-machine achter. Het is gewoon een prachtig geschenk van Gabrielle Oettingen aan de wereld!
Wil je hier meer over weten, lees dan eens haar boek ‘Rethinking positive thinking’ en / of check eens de website woopmylife.org Daar vind je ook een Nederlandse vertaling. En tenslotte is er ook een gratis app die je door het proces heen begeleidt.
Veel succes en happy WOOP-ing!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!