Leer ook coachen met humor, uitdaging en compassie!
“De lach is de kortste afstand tussen twee mensen.”
Victor Borge, Humorist en musicus
Herken jij dat:
- Veel cliënten zichzelf veel te serieus nemen?
- Zij soms onnodig lang blijven hangen in de slachtofferrol?
- Je weleens moe wordt van het luisteren hiernaar?
- Je jezelf soms te veel moet inhouden?
- Of juist bang bent om fouten te maken?
Wil jij ook:
- Met humor en speelsheid contact leren maken met coachees?
- Vrijer, spontaner en moediger worden in je rol als coach?
- Eigenaarschap, zelfredzaamheid en assertiviteit stimuleren?
- Steviger worden als coach en minder bang om fouten te maken?
- Getuige zijn van coachees die ter plekke hun kracht hervinden?
- Je eigenheid en creativiteit meer ruimte geven?
- Meer impact én plezier ervaren in je coachende rol?
Zo ja, lees dan vooral verder!
De training in het kort:
- Corona update: wij houden ons aan het Veiligheidsprotocol van de NOBTRA. Hier lees je meer hoe wij omgaan met Covid-19.
- Trainingsdoel: je bent na afloop klaargestoomd om provocatief te gaan coachen in je eigen baan of praktijk en je zo verder te ontwikkelen.
- Uniek aan deze training: is dat we allerlei interessante verbanden leggen met de drie evidence-base methoden waar wij bekend om staan: MGV, OGC & ACT.
- Voorwaarde voor deelname: HBO werk- of denkniveau.
- Data voorjaar 2022 (VOLGEBOEKT!!!): 7 feb, 7 maart, 28 maart, 23 mei, 20 juni (Wil je op de hoogte gehouden worden en informatie ontvangen over de eerst volgende training, stuur ons een e-mail: team @ bewezeneffect.nl)
- Cursustijden: 9.30 tot 17.00 uur.
- Trainingslocatie: Europalaan 2 in Utrecht.
- Groepsgrootte: Minimaal 6 en maximaal 15 deelnemers
- Trainers: Sergio van der Pluijm (elke dag), Ink van der Horst (dag 2 & 5), Marieke Sillevis-Smit (dag 3), Willem Beekhuizen (dag 4).
- Investering: 1497 euro excl. btw, incl. materialen, lunch, koffie en thee.
Het programma:
Hieronder lees je de thema’s per dag. Sergio van der Pluijm is de vaste trainer en op dag 2,3 en 4 zijn er gasttrainers.
Dag 1: Na een speelse kennismaking ga je ontdekken hoe provocatief coachen verschilt van meer reguliere coachvormen en wat de meerwaarde ervan is. Je leert de Provocatieve basishouding en een aantal provocatieve interventies op veilige wijze inzetten, zodat je de volgende dag al dingen kunt uitproberen in de praktijk.
Dag 2: Je leert op provocatieve wijze verandertaal, vertrouwenstaal en commitmenttaal ontlokken, net zoals bij motiverende gespreksvoering, maar dan speels uitdagend & humorvol. We behandelen enkele Farrelly-factoren. In de middag komt Impro-trainer en provocatief coach Ink van der Horst onze ‘improvisatie-spier’ trainen.
Dag 3: Je leert op provocatieve wijze de werkzame elementen van oplossingsgerichte gespreksvoering inzetten. Je gaat dus humorvol, liefdevol plagend doelen, creatieve oplossingen en kleine stapjes ontlokken! Ook ga je rekening houden met het sociale systeem, maar dan met drama’s à la de lama’s. We behandelen enkele Farrelly-factoren. Gasttrainer is provocatief coach, contextueel therapeute en de eerste provocatieve pastoraal werker van Nederland: Marieke Sillevis Smitt.
Dag 4: Je leert op provocatieve wijze acceptatie óf commitment ontlokken, net zoals bij ACT. Je gaat met veel humor het gepieker, onwerkbare actie, fusie en vermijding stimuleren, zodat jouw coachee spontaan in de ACT-Hexaflex belandt… Mindfulness wordt Mindfoolness! In de middag komt Willem Beekhuizen met zijn arsenaal aan provocatieve attributen en laat je zien en ervaren hoe je daarmee nog meer beleving kunt toevoegen.
Dag 5: In de ochtend zullen we met elkaar een opname van Frank Farrelly analyseren waarbij de cliënt in kwestie zelf ook aanwezig is… (ik zei de gek). We behandelen de laatste Farrelly-factoren.
In de middag is de Grande finale, The Eating of the Pudding… Van te voren nodig je zelf een proef-cliënt uit, die door iemand anders uit de groep wordt gecoacht. En jij coacht de proef-cliënt die iemand anders heeft uitgenodigd. Je krijgt feedback van de cliënt en een mededeelnemer. En als je vastloopt, dan roep je Sergio of Ink erbij. Einde middag ronden we feestelijk af en ontvang je je provocatieve rijbewijs!
Voor wie is het geschikt?
De provocatieve benadering is vooral geschikt voor coaches, trainers, hulpverleners, docenten, begeleiders, managers, kortom: iedereen die professionele, doelgerichte gesprekken voert met jongeren of volwassenen.
Het is wel handig als je affiniteit hebt met humor en speelsheid, al enkele jaren werkervaring hebt en je reeds verdiept hebt in één of meer reguliere vormen van coaching. Het vraagt een zekere mensenkennis en rijpheid om Provocatief coachen op waarde te schatten en intuïtief en met zelfvertrouwen de juiste interventies te doen.
NB: Je hoeft echt niet de ambitie te hebben om full-time provocatief coach te worden om mee te kunnen doen! Wij willen vooral de kracht van speelse humor, uitdaging en verbinding stimuleren en dat kan in elk beroep, in elke setting en op elke leeftijd!
Mensen die sterk neigen naar cynisme of sarcasme raden wij af om op dit moment provocatief te gaan coachen. Voor hen is het raadzaam om eerst te werken aan de nodige (zelf)compassie en zich te verdiepen in één of meer van onze andere methodes.
Wat is het eigenlijk?
Provocatief coachen is een speelse & onorthodoxe manier van coachen, waarbij de cliënt doorgaans opvallend snel in zijn kracht komt en nieuwe levenslust begint te vertonen. Dit gebeurt door de unieke basishouding van Humor, Uitdaging en Compassie van waaruit je als provocatief coach werkt.
Deze houding zorgt ervoor dat het onuitspreekbare op tafel komt, het zware dragelijk wordt en het problematische in een ander licht komt te staan. Hierbij staat voorop dat de cliënt als persoon kan rekenen op onvoorwaardelijke acceptatie en dat het vooral diens ineffectieve gedrag en/of irrationele denkstijl is die humorvol wordt uitgedaagd.
Provocatief Coachen heeft haar basis in de Provocatieve therapie zoals die is ontwikkeld door de legendarische Iers-Amerikaanse therapeut Frank Farrelly. Zelf noemde hij het: ‘Liefdevol plagen, zoals hechte vrienden dat doen’ en: ‘De advocaat van de duivel spelen terwijl ik stevig aan de kant van de engelen sta’.
Hier lees je een voorbeeld van een kort provocatief gesprek.
Wat ga je leren?
Je zult op ervaringsgerichte en humorvolle wijze leren:
- Hoe je de basishouding van humor, uitdaging en compassie in jezelf kunt oproepen
- Hoe je het veilig maakt voor de ander en tegelijk jezelf in de juiste stemming brengt
- Van welke vooronderstellingen de provocatieve coach uitgaat
- Wat de kracht is van uitdaging en omgekeerde psychologie
- Hoe je gebruik kunt maken van archetypische energieën zoals die van de Clown, de Nar, de Hippie, de Advocaat van de Duivel, de Sparring partner, de ‘Crazy Wisdom’ Goeroe
- Hoe je met provocatieve attributen kunt werken
- Een flink aantal van de 36 Farrelly Factoren, provocatieve dingen die Frank Farrelly vaak deed
- Hoe je op humorvolle wijze de werkzame elementen kunt inzetten van motiverende gespreksvoering, oplossingsgericht coachen en Acceptance and Commitment Therapy
- Hoe je een eigen stijl kunt ontwikkelen. Je ziet vier ervaren provocatieve trainer-coaches in actie én Frank Farrelly zelf. We helpen je graag om dit te integreren in je bestaande manier van werken!
Jouw investering
Je tijdsinvestering heb je zelf in de hand. Naast de vijf trainingsdagen raden we aan het boek van Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg hieronder te lezen.
Als je minimaal vier van de vijf dagen aanwezig was, actief en constructief hebt deelgenomen en openstond voor de algemene inhoud en voor persoonlijke feedback, dan ontvang je op de laatste dag van de training een Bewijs van deelname. Als je onverhoopt één dag hebt gemist, dan kun je dat dit zelf inhalen met literatuurstudie. Bij missen van twee dagen of meer wordt er voor deze training helaas geen Bewijs van deelname uitgereikt.
NB: Het werken met proef cliënten op de laatste middag is géén examen, maar wel een stimulans om de provocatieve benadering met echte cliënten / coachees te gaan toepassen. De ervaring leert dat dit deelnemers een boost in hun zelfvertrouwen geeft. Natuurlijk hoef je niet te wachten met toepassen tot de laatste middag. Wij stimuleren je om al na de eerste dag stukje bij beetje het geleerde te gaan toepassen.
Je financiële investering bedraagt € 1497,- ex btw
Hiervoor krijg je
- Vijf humorvolle, leerzame & ervaringsgerichte trainingsdagen waarin je leert om lichter in je leven en je coachpraktijk te staan en tegelijk nog effectiever te worden.
- De volle inzet van vier ervaren en bevlogen trainers (soms samen voor de groep, soms Sergio alleen)
- De unieke mogelijkheid om een echt provocatief gesprek te zien tussen Frank Farrelly en Sergio van der Pluijm. Dit gesprek bleek life changing te zijn en Sergio zal zelf toelichten hoe dit bij hem nog jaren heeft doorgewerkt.
- Meer veerkracht, speelruimte en vertrouwen in jezelf als coach.
- Meer vertrouwen in je eigen intuïtie, minder bang om fouten te maken.
- Een stok achter de deur om het geleerde echt in de praktijk te brengen.
- Een werkboek met daarin handouts, achtergrond-info en uniek materiaal dat Provocatief coachen verbindt met evidence-based coachvormen.
- Een waardevol bewijs óf certificaat van deelname, een feestelijke afsluiting en een rijker CV.
- Een eenvoudige lunch, gezonde snacks, cappucino, koffie en thee.
Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op, wel helpen je graag!
Wie gaan het je leren?
Sergio van der Pluijm
Gediplomeerd Provocatief coach, hoofdtrainer
In 2004 werd ik 20′ gecoacht door Frank Farrelly zelf terwijl een zaal vol coaches zat toe te kijken (zie onder voor een foto-verslag). Iedereen moest lachen inclusief ikzelf. Gek genoeg voelde ik me niet uitgelachen, maar ervoer ik juist veel compassie van Frank. Ik had een persoonlijk thema ingebracht waar ik al jaren mee rondliep. Na afloop van die sessie was ik een week lang chagrijnig, verward en boos en na die week was mijn probleem opgelost. Sindsdien weet ik hoe krachtig deze methode kan zijn.
De methode liet me niet meer los: in 2005 volgde ik de Jaaropleiding Provocatief Coachen met Jaap Hollander, Jeffrey Wijnberg en Frank Farrelly als trainers. In die tijd werkte ik met (ex)gedetineerden waardoor ik dagelijks kon oefenen met wat ik leerde en man, wat gebeurden er magische dingen! Sinds 2010 pas ik het toe in mijn eigen coachpraktijk en geef ik regelmatig training in deze fascinerende methode. Jaren later volgde ik het tweede jaar, deed met succes examen en inmiddels mag ik mezelf gediplomeerd Provocatief coach noemen.
Ink van der Horst
Provocatief coach, Gasttrainer op dag 3 en 5
Ink is de oprichter van Improv en is sinds 2000 werkzaam als trainer en coach. Haar specialisatie is het vergroten van speelruimte in werk. Dat doet ze het liefst vanuit betrokkenheid, in authentiek contact en tegelijkertijd speels en humorvol.
Reeds in de jaren 80 – ja, je leest het goed – was zij werkzaam in de Jeugdhulpverlening met gezinnen met opvoedingsproblematiek. Dit deed ze eerst als groepswerkster en later als teamleider. Haar start in de hulpverlening heeft haar veel kennis en ervaring van (mis)communicatie en groepsdynamica opgeleverd en manieren om processen doelmatig te beïnvloeden. Ink ziet zichzelf vooral als speels uitdagende procesbegeleider. Daarbij werkt ze vanuit het hier-en-nu en gebruikt ze wat ter plekke nodig is.
Marieke Sillevis Smitt
Gediplomeerd Provocatief coach, Gasttrainer op dag 3
Marieke is de eerste provocatief pastor/predikant van Nederland en oprichter van Onverwacht Opgewekt. Zij verzorgt training en coaching en verweeft daarin op verrassende wijze het provocatieve gedachtegoed met de contextuele hulpverlening van Iván Böszörményi-Nagy, een Hongaars-Amerikaanse psychotherapeut. Haar missie is: zoveel mogelijk liefdevolle, geestige en krachtige dienstverleners in Nederland met resultaat voor hun doelgroep. Haar overtuiging is dat ieder mens in de liefde van God geroepen is om in verbondenheid met de eigen context het hare of zijne te delen. En haar motto is: omdat het zoveel lichter kan!
Willem Beekhuizen
Gediplomeerd Provocatief coach, Gasttrainer op dag 4
Willem is vader van twee kinderen en man van één vrouw.
Zijn levenservaring heeft hij, net als iedereen, opgedaan thuis met familie en vrienden en verder in en om het onderwijs waar hij een ruime ervaring heeft opgebouwd in het omgaan met uiteenlopende types jonge mensen en zeer uiteenlopende types volwassenen.
Zijn opleiding tot Provocatief Coach heeft hij gevolgd bij de twee goeroes van het Provocatief Coachen in Nederland: Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. Willem staat erom bekend dat hij werkt met allerlei provocatieve ‘attributen’: voorwerpen die tot de verbeelding spreken, zoals een steentje voor in je schoen. Ook schrijft hij graag ‘Provo-biotica’ voor.
Is het wel evidence-based?
In ons aanbod is provocatief coachen ‘de uitzondering die de regel bevestigt’. Er is helaas nog geen overtuigend, wetenschappelijk bewijs dat de methode effectief is. Er zijn trouwens wel onnoemelijk veel praktijk-casussen waaruit blijkt dat de methode werkt – en vaak zelfs heel snel. Waarom kan de wetenschap dan niet aantonen dat het werkt, zo vraag je je misschien af? Waarschijnlijk komt dit doordat het zo onorthodox en extreem cliëntgericht is dat het moeilijk is te standaardiseren. En dit is voor wetenschappers wel nodig om het effect te kunnen meten. Overigens zien wij wel allerlei interessante parallellen tussen provocatief coachen en de andere methoden waar wij training in geven. De overeenkomst zit hem in de Rogeriaanse basis van onvoorwaardelijke acceptatie van de client als persoon én in het woord provocare dat latijn is voor ‘naar voren roepen’oftewel: ontlokken.
Ook provocatief coachend kun je de werkzame elementen van evidence-based coachmethoden inzetten. Denk hierbij aan:
- Verandertaal, vertrouwenstaal en commitmenttaal ontlokken (MGV)
- Creatieve oplossingen, aantrekkelijke doelen en kleine stappen stimuleren. Het sociale systeem in beeld brengen en de rol van de coachee hierin (OGC)
- Ineffectief gedrag en irrationele denkwijzen uitdagen en relativeren (CGT)
- Aansturen op commitment óf acceptatie, stoppen met piekeren, defusie, bereidheid (ACT)
Alleen de weg ernaar toe is anders: speels, uitdagend, vrolijk en met humor. Zo lang je in staat bent om te coachen vanuit compassie en warmte kun je de verschillende methodes goed met elkaar combineren waardoor je arsenaal aan interventies aanzienlijk wordt verbreed. Het mooie is dat je niet per sé een full-time provocatief coach hoeft te worden om er je voordeel mee te doen. Al na een korte training kun je beginnen om meer humor en speelsheid in te brengen in het contact.
Wie gingen je voor?
Mohamed Bouhamou
Trainer , werkcoach, casemanager
Ik heb de 3-daagse training provocatief coachen bij Sergio en Ink gedaan! Humor, contact en uitdaging dat is de essentie van provocatief coachen en dat is ook precies wat Sergio en Ink je laten ervaren. Er was veel ruimte om te ervaren en de zaken uit te proberen. Veel praktijk en je kon goed oefenen. Ik heb in de training geleerd om (meer) af te gaan op mijn eerste impuls, want die blijkt vaak juist te zijn! Ik begeleid mensen van uitkering naar werk. Zij zitten vaak vast in denkpatronen, zitten vastgeroest. Door inzet van provocatief coachen komen ze in beweging vanuit hun eigen kracht! Ik ben bevrijd van allerlei modellen en dat is heerlijk;-)!
Monique Donga
Trainer Coach Moeiteloos werken
Ik heb de 3-daagse training Provocatief Coachen bij Sergio gevolgd. Ik dacht dat Provocatief Coachen bij mij zou passen om zo meer luchtigheid in het begeleiden van mijn klanten te brengen. De 3-daagse training is een aanrader. Sergio en mede-trainer Ink van der Horst zorgen voor een prettige sfeer en stellen zich open op tov de deelnemers. Dat leidt tot een veilige omgeving om veel te oefenen! Ik heb veel geleerd, ook weer over mezelf, ben professioneel gegroeid, heb 3 hele leuke dagen gehad en er ook nog leuke contacten aan over gehouden! Het provocatieve coachen is goed toepasbaar in mijn eigen werk als timemanagementtrainer. Kortom, ik ben een zeer tevreden klant!
Sergio in gesprek met Frank Farrelly
Tijdens mijn opleiding had ik het voorrecht door Frank Farrelly zelf gecoacht te worden. Hoewel veel mensen geschokt zijn als ze voor het eerst provocatieve coaching zien, kun je het eigenlijk pas beoordelen als je het zelf hebt ondergaan. Als toeschouwer denk je: dat-ie dat durft te zeggen, dat is gewoon beledigend! En als je het ondergaat, ervaar je het als speelse compassie: iemand die gewoon zegt wat jij denkt, maar met niemand durft te delen.
Frank noemt het zelf ‘liefdevol plagen zoals vrienden doen in de kroeg’. Deze foto’s geven hopelijk een beeld van de sfeer tijdens zo’n gesprek. Hij zegt ook altijd: ‘als de cliënt niet heeft gelachen om zijn eigen denken of doen, was het geen provocatieve coaching’. Zoals je ziet was dit zeker een geslaagde sessie!
Frank was een meester in het analyseren van het kernthema en vervolgens het illustreren hiervan op komische en plagende wijze. Zo vond ik mezelf in die tijd een laatbloeier. Toen ik verder in het gesprek vertelde dat ik op karate zat, liet Frank even zien dat mijn karateslagen dan waarschijnlijk ook vééél te laat zouden aankomen… Au! Dank je wel Frank…
Doordat Frank geen enkel blad voor de mond neemt, voel je jezelf ook vrij om alles te zeggen wat er in je leeft. Daarbij fungeert hij ook als sparringpartner op wie je mag oefenen zodat je sterker weer ‘de grote boze buitenwereld’ in kan.
Zodra je moet lachen om je eigen probleem is het eigenlijk al geen probleem meer. Het gebeurt niet zelden dat mensen aan het eind van de sessie letterlijk vergeten zijn wat hun probleem ook al weer was…
Op de laatste dag van de training zullen we met elkaar deze opname bekijken. Je ziet dan Frank Farrelly in actie én je hoort precies welk effect dat op de coachee in kwestie (ik zei de gek) gehad heeft. Eerdere deelnemers vonden dat bijzonder leerzaam.
Link met oude wijsheid
Als je in de geschiedenis van de mensheid duikt, dan zul je zien dat provocatief coachen eigenlijk van alle tijden is. Een bekend voorbeeld is natuurlijk de nar die als enige de machtige koning op speelse wijze van repliek mocht dienen. Maar ook in alle grote wijsheidstradities zie je dat boeiende, paradoxale en humoristische interventies een plek hadden. Denk hierbij aan Zen-leraren die middels ondoorgrondelijke koans en onverwachte acties of uitspraken hun leerlingen tot inzicht of zelfs verlichting brachten. In het midden-oosten is Mulla Nasrudin een mooi voorbeeld van paradoxale wijsheid.
Ook indianenstammen hadden een eigen variant van het archetype van de nar, zoals: de Heyoka, de Chifonetti of de Coyote. Van de Chifonetti is bijvoorbeeld bekend dat nieuwe wetten pas werden aangenomen als het hem niet gelukt was de wet belachelijk te maken. En ook tegenwoordig is het archetype van de nar alom aanwezig, denk maar aan bepaalde cabaretiers, kunstenaars, presentatoren en zelfs sommige politici… (ik noem geen namen, maar ze hebben vaak een opvallende, blonde haardos)
Link met de Positieve Psychologie
De positieve psychologie erkent weliswaar het (psychisch) lijden van de mens, maar wil vooral focussen op het benoemen, onderzoeken en versterken van allerlei positieve competenties en menselijke deugden, zoals: Veerkracht, Humor, Dankbaarheid, Vergeving, Presence, Flow. Het provocatieve coachen deelt deze visie.
Beide stromingen kiezen ervoor om niet onnodig te gaan graven in het verleden, maar vanuit het hier en nu te kijken naar positieve doelen, zetten van betekenisvolle stappen en daarbij te leren van het verleden en wat daarin wel en niet gewerkt heeft. Bij beide zie je bovendien een positief en optimistisch mensbeeld terug, dat uitgaat van het goede en gezonde in de mens, diens leerbaarheid en veerkracht.
Link met breinkennis
Iedereen die recente literatuur heeft gelezen over de werking van ons brein, weet: ons gedrag wordt nog steeds voor een groot deel bepaald door relatief oude delen van ons brein, zoals het limbisch systeem. Dit deel wordt ook wel het zoogdierenbrein genoemd en is sterk verbonden met onze emoties en zaken als vechten, vluchten, voeding en voortplanting.
Of we willen of niet: ook dit deel van ons brein heeft nog steeds grote invloed op ons. Als coach kunnen we er dus niet omheen dat we ook dit deel van het brein zullen moeten aanspreken.
Denk nu eens aan de manier waarop jonge zoogdieren leren. Juist, door te spelen en te sparren en al doende hun kracht te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen.
Zou het kunnen dat de speels sparrende houding van de provocatieve coach hetzelfde effect heeft? Dat deze coach een plek creëert waar de cliënt zijn of haar kracht en zwakte kan leren kennen binnen een veilig kader? Interessante hypothese, niet waar?
Daarbij weten we uit de positieve psychologie dat humor een mens goed doet, zowel fysiek als mentaal. We weten ook dat mensen tot bloei komen in een sfeer van compassie. En tenslotte hebben veel mensen ook een gezonde uitdaging nodig om betrokkenheid en motivatie te ervaren. Provocatief coachen heeft al deze ingrediënten in zich. Daarnaast stimuleert het positieve emoties, het creatieve denkproces, de assertiviteit en het uiten van (sterke) gevoelens. Allemaal zaken die mensen nodig hebben om goed te kunnen functioneren.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag!