Positieve Psychologie

Het is leuker en gemakkelijker om van een 7 een 9 te maken, dan van een 4 een 6

anoniem

Wil jij ook mensen helpen om te floreren? Om een plezierig, zinvol en betrokken leven te leiden? En tegelijk jezelf te inspireren?

Nieuwe stroming

De positieve psychologie is een nieuwe, snel groeiende stroming binnen de reguliere psychologie, die zich richt op de veerkracht, de vitaliteit en het floreren van mensen. Aan de basis van deze stroming licht het inzicht dat de psychologie té eenzijdig naar de mens heeft gekeken vanuit het medische, klachtgerichte model. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoekers die aandacht schenken aan de vraag: hoe kunnen we mensen helpen een plezierig, zinvol en betrokken bestaan te leiden? Dit blijkt fundamenteel andere inzichten op te leveren dan de (ook belangrijke) vraag: hoe kunnen we mensen van hun klachten af helpen?

positieve-psychologie

Oude deugden opnieuw op de kaart

Een andere verdienste van de positieve psychologie is dat zij waarden en deugden die we allemaal kennen uit oude wijsheidstradities opnieuw op de kaart zet, maar ditmaal onderbouwd met wetenschappelijk bewijs. Je kunt hierbij denken aan thema’s als: dankbaarheid, optimisme, hoop, veerkracht, compassie, verbondenheid, flow, humor en creativiteit. Maar hoe cultiveer je die? De inzichten van vele onderzoekers zijn prima te vertalen naar de dagelijkse praktijk van mensen zoals jij en ik. Zo iets simpels als het maken van een dankbaarheidslijst kan al een enorm verschil maken in iemands levensgeluk.

Positief mensbeeld

In ons aanbod zie je de positieve psychologie vooral terugkomen in de manier waarop wij naar mensen kijken. De leidende vraag is altijd: wat is jouw kracht? Hoe kun je die nog effectiever benutten? En hoe worden jijzelf en de wereld daar beter van? Dit is voelbaar in al onze trainingen en in de coaching trajecten die wij verzorgen. Daarnaast vormt de positieve psychologie een integraal onderdeel van de Jaartraining

[link] die wij verzorgen. Wij zijn er van overtuigd dat deze manier van denken niet alleen prettiger en leuker is, maar bovendien veel effectiever…

Wil je ook de vruchten plukken van de positieve psychologie? Voor jezelf en de mensen waarmee je werkt? Neem dan deel aan de Jaartraining Effectief Coachen anno Nu!

Blogs over Positieve psychologie:

Geluk in 1 minuut door dankbaarheid

Je veerkracht is groter dan je denkt

10 tips om je goede voornemens te laten slagen

Geniet en verbeter meteen je brein

5 veel gemaakte vergissingen over veranderen

Ben je een blije of een bange foutenmaker

10 tips voor effectieve complimenten

10 waardevolle levenslessen

Tekst van de maand: heeft iemand je weleens verteld…

Hoe denkt een oplossingsgerichte coach

Hoe denkt een oplossingsgerichte coach – deel 2