Mijn verhaal (of hoe Bureau Bewezen Effect is ontstaan)

Profielfoto SvdPAls kind zat ik op tennis en ik had er veel plezier in. Ik had een paar vaste tennisvriendjes waaraan ik redelijk gewaagd was: soms won ik, soms wonnen zij.

Tot ik iets gaafs ontdekte: spelen met effect…

Ik vond het fascinerend dat je de bal niet alleen over het net kon slaan, maar óók kon laten draaien! Top-spin, back-spin, side-spin… Ik oefende als een malle en opeens kon ik iets wat het spel nog veel leuker en spannender maakte. Ik won steeds vaker… tot mijn vriendjes het ook leerden. En dat was prima want nu waren we wederom aan elkaar gewaagd. En toch heeft ‘spelen met effect’ me nooit meer helemaal losgelaten.

In 1996 studeerde is af en begon met mijn 1e baan bij Vluchtelingenwerk in Utrecht en wat een shock: ik zag dagelijks getraumatiseerde mensen en had een rugzak vol met theorie, maar:

Ik had geen effect!

Ik was afgestudeerd in de Algemene Sociale Wetenschappen, een boeiende en brede studie, maar veel vaardigheden in het werken met mensen had ik er niet geleerd.

Funkband Gelly Booty waarin ik 4 jaar speelde

Funkband Gelly Booty waarin ik 4 jaar speelde

Niet lang daarna had het leven een tweede verrassing voor mij in petto. Ik speelde Cubaanse percussie in allerlei bandjes en had daar veel plezier in. Het was echt mijn passie en mijn leven bestond voor een groot deel uit muziek maken.

Ik ging zelfs twee keer naar Cuba.

Ik wilde daar les te nemen van oude mannetjes zoals in de film Buena Vista Social club: het was een groot avontuur!

En toen gebeurde het: ik kreeg RSI-klachten en kon van de ene op de andere dag geen muziek meer maken. Bye bye passie! Dag muzikanten-identiteit waar ik zo trots op was.

Hier zie je hoe bloedserieus ik was

Hier zie je hoe bloedserieus ik was

Natuurlijk ben ik vaak opnieuw begonnen, maar telkens kwamen de klachten terug. Het was duidelijk: muziek zat er voor mij niet meer in. Maar er bleef wel een grote vraag over:

Hoe kun je nu ziek worden van je passie?

Inmiddels weet ik dat wel: ik was veel te serieus en fanatiek!

Toen was de maat vol: ik ging het over een andere boeg gooien en allerlei trainingen volgen. Ik wilde me als professional ontwikkelen, maar zeker ook als mens. Eerst NLP, toen Provocatief Coachen, toen Mindfulness, etc…

Eigenlijk ben ik nooit meer opgehouden met trainingen volgen. De passie die ik vroeger voor de muziek voelde, voel ik nu voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zowel die van mezelf als die van mijn klanten. En er is zoveel moois te leren! Positieve psychologie, Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht Coachen, ACT en Mindfulness.

Als deze methoden zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Ze bieden een schat aan professionele handvatten, levenslessen en zienswijzen. Het grootste deel van deze trainingen volgde ik tijdens de 15 jaar die ik werkte bij de Reclassering van het Leger des Heils: eerst werkte ik zo’n 5 jaar met cliënten en daarna ruim 10 jaar met personeel. Ik had geluk want ik kreeg de ruimte om alles wat ik leerde tijdens al die trainingen in de praktijk uit te proberen: letterlijk van provocatief coachen tot mindfulness en die ruimte heb ik – met veel plezier – benut.

Maar in 2009 kwam er weer een levensles op mijn pad: ik kreeg een lichte burn-out en was somber en moe. Het was niet zo gek, want ik had veel op mijn bordje gehad, zowel op het werk als privé. Maar toch had ik het gevoel dat er iets anders aan de hand was. Na allerlei gesprekken met professionals en vele strandwandelingen en dagboek-sessies begon het me te dagen.

Ik had niet te hard gewerkt. Nee, ik had te hard gepiekerd!

DSC06442Er zat iets in mij wat er uit moest! Een creatief vuur, dat niet de ruimte kreeg die het wilde. Ik wilde weer spelen met effect!

Het is niet bepaald een standaard-recept voor iemand in een burn-out: ga verhuizen, en begin – naast je baan – een eigen bedrijf. En toch werkte het voor mij. In 2010 richtte ik Bureau Bewezen Effect op en sinds 1 juli 2016 ben ik fulltime zelfstandig ondernemer, verzorg ik wekelijks meerdere trainingen en heb ik meer energie en levenslust dan ooit. En misschien wel het aller belangrijkst:

Ik speel weer met effect!

Mijn ‘levenswerk’ tot nu toe is het ontwikkelen en verzorgen (samen met een aantal toptrainers) van de Jaartraining ‘Positief en Effectief Coachen anno Nu’. In dit jaar zit het beste verpakt wat ik heb geleerd over werk en leven sinds die shock bij Vluchtelingenwerk. Eén keer per jaar doen hieraan maximaal 18 mensen mee. Het geeft zowel mij als de gasttrainers grote voldoening om deze mensen zo te zien groeien, zowel op het professionele als het persoonlijke vlak. Hier lees je er meer over.

En niet onbelangrijk: van het vaderschap van mijn 2 kinderen heb ik ook ontzettend veel geleerd en zonder de steun en inspiratie van mijn vrouw was ik zelfs niet eens voor mezelf begonnen. Het beroemdste lied van André Hazes is zeker op mij van toepassing.

En nu over naar jou

Welke groei wil jij doormaken? Wat vraagt het leven momenteel van jou? Zijn wij de juiste partij om samen met jou deze innerlijke reis te maken? Ik hoop het van harte en beloof je mijn volledige toewijding en mijn geloof in het groeivermogen van ieder mens.

Het lijkt me leuk je eens te ontmoeten in één van onze trainingen!

Met hartelijke groet, Sergio van der Pluijm